Oldalak

2013. szeptember 16., hétfő

Budapest 100 - Hernád-udvar

Budapest 100 - Százéves házak ünnepe (2013. április 6-7.)

A környék legnagyobb épülettömbjének megtekintése az István utcai bejárat felől folytatódott. Elindult a kis csapat, de előtte egy rövid időre bekukkanthattunk a Hernád-udvarba is.



A tömb egykoron két telek egyesítésével jött létre, melyek határvonala éppen ide esett. Az "U" alakú kis udvarban is látható az épületrészek illesztésénél.


Milyen érdekes dolgot fedeztek fel az alábbi fotón? Alaposan nézzétek meg! A megoldást a kép után olvashatjátok.


Nos, a megoldás a két épülettömb közötti szinteltolódás. A földszinti rész még stimmel, de az első szinttől már megfigyelhető az eltérés. Ugye, hogy milyen érdekes? Az udvart kevés napfény éri, ezen az esős, felhős napon különösen szürkének tűnt. Bezárt rozsdás fémajtók sorát figyelhettük meg körben az udvar szintjén.


Anno, még a békebeli időkben kis boltok, üzlethelyiségek sora várta az ide betérőket. A plázakorszak aztán megpecsételte e kis üzletek sorsát is. Nyomtalanul eltűntek, magukkal vitték a múltjukat. Talán már csak a régi lakók tudnának visszaemlékezni, hogy milyen üzletek lehettek itt régen. Az udvar bejáratánál jobbra mindösszesen egy elfelejtett, megkopott IBUSZ tábla libbentett fel egy parányi részletet a szürke udvar múltjából.


Az udvar természetesen lezárt területen található, így jó volt legalább néhány fotó erejéig bepillantani ide.

4 megjegyzés:

  1. Érdekes épület. Nem mondom hogy tetszik, de mindenképp érdekes :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy hatalmas szecessziós épülettömb...
      Nincs azzal semmi baj, nem vagyunk egyformák :)

      Törlés
  2. Az én szívem a régi kis üzletek miatt sajdult meg. Magukkal vittek valamit a bezárásukkal. Érdekes az építkezés, az összeillesztés is. Fel nem fedeztem volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel én is pontosan így vagyok. Nagyon sajnálom őket, de sajnos most egy ilyen világot élünk :(

      Törlés