Oldalak

2013. szeptember 4., szerda

Budapest 100 - Hernád utca 36-38.

Budapest 100 - Százéves házak ünnepe (2013. április 6-7.)

Következzen most ismét egy fővárosi matuzsálem bemutatása. Bő két hónapja írtam utoljára 100 éves házról posztot, pedig van még néhány a tarsolyomban az áprilisi sétáról. Most irány a VII. kerület!


Egy nagy baj van a Budapest 100 rendezvénysorozattal. Kevés az idő és túl sok az érdekes ház. A bőség zavara - mondhatnánk. Ezen egyszerű oknál fogva nem sikerült a háztörténeti séta kezdetére odaérnem. A régi homlokzaton már messziről látszott a rendezvény kifüggesztett logója. Mellette két mozaik alak díszítette a szürke falat. (Frissítés: a mozaik képek csak később kerültek fel a házra, az eredeti terveken még nem szerepeltek.) 

(Frissítés: Az értelmiség és a munkásság jelképe)

A kapun egyszerre léptem be két zenésszel, az egyik egy hatalmas nagybőgővel egyensúlyozott. Gondoltam itt laknak vagy valamilyen próbára jöhettek. Ezekre a házakra nem jellemző a tágas belső udvar, de ide belépve még a szokásosnál is szűkebbnek tűnt a beltér a méretes központi lépcsőház miatt.


A ház építése Ziegler Géza tervei alapján 1913-ban kezdődött el és a munkálatok három évig tartottak. 



Mint említettem a háztörténeti séta már elkezdődött az érkezésem előtt. Elindultam, hogy csatlakozzak a csoporthoz, közben igyekeztem megörökíteni a ház apró, de jellemző részleteit, hangulatát.







A sétát Geréb László, a ház egyik lakója vezette. Lelkesen és felkészülten mesélt a házról és a hozzákötődő történetekről. Szeretném megjegyezni, hogy a sétán ismét több külföldi is részt vett és László több nyelven is válaszolt a tőlük kapott kérdésekre.

Geréb László

A későbbiekben fény derült a titokzatos zenészekre is. Vidák Zsigmonddal, a 100 tagú cigányzenekar Magyar Köztársaság érdemkeresztjével is kitüntetett prímásával kiegészülve a három zenész egy rövid, de fantasztikus hangulatú koncerttel köszöntötte a látogatókat.

Vidák Zsigmond és kísérete

Képzeljétek el amint az ódon falak között felcsendülnek Mozart: Kis éji zene és Brahms: V. Magyar tánc jól ismert dallamai. 


E házban lakott Tubay László operatőr. Munkásságát számos híradós, kultúr- és oktatófilm őrzi. Nevéhez fűződik továbbá az utolsó magyar bábfilm, a "Süsüke a sárkánygyerek" című sorozat képfelvételei. Ugye mindenki ismeri? Édesanyja, Tubay Lászlóné babakészítéssel fogalkozott. Ebből az alkalomból helyeztek ki a fotón látható babákat volt lakásuk ablakába.


10 megjegyzés:

  1. Érdekes lehet egy ilyen háznéző túra, főleg ha koncerttel is kísért! :)
    Új korában nagyon szép és modern épület lehetett, és még most is egész jó állapotban van úgy látom, bár egy festés talán ráférne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ez valóban a jobb állapotú házak közé tartozott az általam látottak közül. Összességében szép ez így most is, ez teszi ilyen "patinássá". Egyébként nem olyan régen lehetett festve, csak sok helyen nem úgy maradt fenn a festés a régi falakon ahogy kellene.

      Törlés
  2. jó kis bejegyzés, köszi :)

    VálaszTörlés
  3. Miklós, ez a poszt nagyon szívet melengető! Nagyon szépek lettek a képek, és annyira visszaadta azt a kellemes hangulatot, amiért én ezek a házakat annyira szeretem. :) Az kiderült, hogy a homlokzat két figurája kiket ábrázol, vagy milyen apropóból? Elég egyedi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök ha tetszettek a fotók. Sajnos nem tudom. Lehet, hogy szó volt róla a séta elején, de arról sajnos lemaradtam. Lehet, hogy egyszer visszasétálok ide és megpróbálom megtudni. Ha sikerrel jártam, majd tájékoztatlak :)

      Törlés
  4. What a gorgeous Deco building! You surely captured details and patterns wonderfully. Budapest has such amazing architecture.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks so much. I agree with you this is a beautiful city :)

      Törlés