Oldalak

2013. július 26., péntek

Veli Bej fürdő

A városnézés által szervezett várostörténeti séta

Elérkeztem a sétát bemutató sorozat utolsó részéhez. Nem titkolom, hogy a megtekintett emlékek közül az Irgalmasok Veli Bej fürdője volt az egyik, amit nagyon szerettem volna élőben is látni. A felújítás kapcsán láttam róla egy-két fotót, ami nagyon megfogott. Őszinte kíváncsisággal vártam, hogy láthassam a múlt és jelen összhatását.


Szerencsére egy olyan olyan látogatási időpontot kaptunk, amikor még nem voltak a fürdőben vendégek. Legnagyobb örömömre a teljes komplexumot bejárhattuk. A rendkívül impozáns aulában várt minket Palotás Eszter. Az Ő segítségével megismerhettük a fürdő történetét és megtekinthettük a medencéket.


Palotás Eszter



Szokollu Musztafa budai pasa anno remek érzékkel jelölte ki ezt a helyet a fürdő felépítésére. Korábbi sétáinkból már tudjuk, hogy e területen, már jóval korábban a rómaiak is élvezték a hőforrások áldásos hatását.


Régi török feljegyzésekből tudjuk, hogy felfigyeltek a forrás vizének különleges erejére, amely sok betegségre gyógyítólag hatott. Aztán teltek az évszázadok, mígnem 1802-ben Gróg Marczibányi István megvásárolta a Császár fürdőt - mely a régi török részt is magában foglalta - és felújítási munkálatokba kezdett. A forrás gyógyító erejének a híre ismét szárnyra kelt és hamarosan az ország leghíresebb gyógyhelyévé vált. 1806-ban a gróf a felújított fürdőt az Irgalmasrendnek adományozta. Később a Császárfürdőt lebontották és Hild József tervei alapján újraépítették. A Veli Bej ugyan megmaradt, mint az épületegység legrégebbi része, de az új épület olyannyira körbefogta, hogy az emberek idővel egyszerűen elfelejtették és több mint tíz évig használaton kívül volt. A rendszerváltás után kedvező fordulatot vett a hányatott sorsú fürdő története. A Betegápoló Irgalmasrend birtokba vehette az épületegyüttest és később elkezdték a rendkívül rossz állapotban lévő fürdő felújítását. A munkálatok során a régészek rendkívül sok és értékes leletet találtak még a török korból. Festett vakolatot, eredeti burkolatokat, kutat, csatorna és vízvezeték rendszert. Ezek egy része kiállításra került és megtekinthető a felújított épületben.


A rövid történeti áttekintés után nézzünk szét a fürdőben. A medencéket rendkívül világos és látványos, üvegbordás üvegtetővel fedett kerengőkön keresztül érhetjük el.


A folyosókon kiállított emlékek is egy letűnt korra emlékeztetik a vendégeket.



A török fürdőben egy nagy és négy kis medence üzemel eltérő hőmérsékleten. A nagylátószögű objektívem ugyan ott lapult a hátizsákomban, de a medencetérben uralkodó magas páratartalom miatt végül úgy döntöttem, hogy nem cserélek objektívet. Így csak részleteket tudok mutatni a központi medencéről.


Nekem nagyon tetszett ez a meleg színharmónia. Nektek mi a véleményetek az összhatásról?





Egyfajta minimál, de szerintem nagyon látványos környezetben számos egyéb wellness szolgáltatást is igénybe vehetünk. Finn szauna, élményzuhany, infraszauna, gőzfürdő, jacuzzi - csak néhány a teljesség igénye nélkül.





  

8 megjegyzés:

  1. Igazán érdekes hely!

    VálaszTörlés
  2. Fabulous compositions of the tiled walls at the bottom of the post! Love the antiques too. Great shots!

    VálaszTörlés
  3. mindig tudsz nekem újat mutatni!!

    VálaszTörlés
  4. Nekem is tetszenek a színek, különösen a felirat alatti fotón, s a kerengőmegoldás is.

    VálaszTörlés