Oldalak

2012. szeptember 18., kedd

Lépcsősoron

A nagyobbik lányom idén végzett a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában, amely a Toldy Ferenc utcában - a Várdomb oldalán található. Minden napja egy jó kis lépcsőzéssel kezdődött és végződött. Iskolai program esetén mi is megmásztuk időközönként a Franklin lépcsőt. A fák lombjai és a háztetők miatt itt nem lehet hatalmas, nyílt panorámákban gyönyörködni. Én pont ezért szeretem, hiszen a lépcsőfokokról mindig más és más részletét mutatja meg magáról a város.

A Szent Anna templom és az Országház
Persze fotók akkor nem készültek. Ezért pár hete felvetettem a családnak lehetséges célpontként egy vasárnapi sétához. Természetesen a fényképezőgép most már ott lapult a hátizsákomban. A hosszú lépcsősor egyenesen felvezet a Várba, egészen pontosan a Mátyás-templomhoz. Kis utcák, minimális forgalom, rengeteg zöld, madárcsicsergés. A város távoli zaja itt már szinte "kellemes" szintre csökken. 


Régi és új építésű házak keverednek, de összességében megmaradt a jellegzetes várdombi hangulat.




Sűrűn kihelyezett köztéri padokon lehet akklimatizálódni, ha valakinek hirtelen megárt a hosszú, magaslati lépcsősor.


E poszt végén még egy fotó az iskola oldalából. Azt hiszem elég jó a kilátás innen.


A következő posztban haladunk tovább...

6 megjegyzés:

  1. Nagyon hangulatos képek születtek. Ilyenkor elfelejti az ember, hogy van a városnak egy nyüzsgőbb, kevésbé szép arca.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Valóban innen is olyan érzés visszanézni a városra, mintha azt a budai hegyekből tennénk. Érezzük és halljuk, hogy dobog a város szíve, de mégis távolinak tűnik.

      Törlés
  2. Szép ez a régi része Budapestnek, mindenképp megérte a kirándulás!

    VálaszTörlés
  3. Imádom az utolsó fekete-fehér képet: a fák mögé bújt Parlament, ahogy még nem láttam:) Meglepően keveset jár az ember a Várba amúgy, hacsak nincs arra direkt dolga, a múltkor áthajtottunk rajta és pont arra gondoltam, hogy ha egyszer jó idő lesz és időm lesz, akkor muszáj körülnézni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban így van. Nem is tudom hány éve(!) jártam utoljára a Várban. Pedig szép és azóta bizony sokat változott - teszem hozzá előnyére. Rengeteg turista volt, de azért volt alkalom szép részletfotók készítésére. Hamarosan folytatódik a poszt is :) Egy szép, napos őszi napon javaslom a fotósétát!

      Törlés