Oldalak

2013. június 11., kedd

Belvárosi plakátkiállítás

Nap mint nap áthaladok a Deák téren, de az esetek többségében ezt a föld alatt teszem. Gyors módja a városi közlekedésnek, de így könnyen lemarad az ember a felszínen zajló eseményekről, érdekességekről. Így történt, hogy a most bemutatandó plakátkiállításra is a feleségem hívta fel a figyelmemet. Nem tudta, hogy milyen kiállításról van szó, de a régi budapesti fotók említése nekem éppen elég volt. Másnap fényképezőgéppel érkeztem a Városháza parkba.


Nem csalódtam! A kiállított plakátokon az 1900-as évek Margitszigete elevenedik meg a látogatók előtt. A korábban bemutatott Klösz 100 kiállításra (klikk ide és ide) több pozitív visszajelzést kaptam vidékről (is), megköszönve hogy a fotóimon keresztül ők is részesei lehettek a kiállításnak. A régi Budapest épületei, terei, parkjai, utcái - az egész miliő - mindig is a szívem csücske volt és remélem, hogy a most feltöltött fotók másokat is hasonló érzéssel töltenek majd el.


A kiállítás apropóját az egyik plakátról tudtam meg. Az 1938-ban megnyitott Margitszigeti Szabadtéri Színpad az idén ünnepli 75. születésnapját. Ez alkalomból megkezdődött a létesítmény teljes rekonstrukciója. Megújul a már felújított nagyszínpad tetőszerkezete, a nézőtér és a közönségfogadó Margit-udvar. A 102 éves Víztorony is eredeti színpompájában látható, éjszaka impozáns díszkivilágítással ékesíti a Margitszigetet.


A plakátkiállítás célja, hogy a régi fotókkal ismét felhívja a modern városlakók figyelmét a város szívében található zöld oázisra. A kilátogatók a fesztivál ideje alatt rendkívül gazdag kulturális programok közül választhatnak. 


A plakátokon látható régi fotókat, képeslapokat Budapest Fővárosi Levéltár gyűjteményéből válogatta a Szabad Tér Színház. Klösz György fotói és Nagy Zsolt képeslapjai idézik fel a kétezer éves múltra visszatekintő hely hajdani mindennapjait.




A születésnapos egy-két "gyerekkori" képe is megtekinthető a kiállításon.




Az alábbi fotó most is szomorú aktualitással bír. Árvíz a Margitszigeten. Azt hiszem a fotón látható vízszintet boldogon elfogadtuk volna az elmúlt napokban.





A virágóra és a régi kávéház képei színesben láthatóak. Az utóbbi fotóját sajnos már megtalálták a firkálók.



Végül egy korabeli fotó, nagyon tetszetős kompozíció.


Az elmúlt években teljesen megújult a Margit-híd és egyben visszakapta a korabeli arculatát. Gyönyörű! Abban a szerencsés helyzetben vannak korunk ifjú Klösz Györgyei, hogy a fenti fotó akár most is elkészíthető. A plakátkiállítás augusztus 31-ig látogatható - érdemes felfedezni Budapestet!

4 megjegyzés:

  1. Á, szóval ide mentél;) Én is elrohantam a kiállítás mellett már többször, de nem volt időm megállni, csak most! Köszi.

    VálaszTörlés